Hizmetlerimiz

  • Anasayfa
  • Hız Kontrol Cihazları (Frenleme Direnci)
Met Vinç

Frenleme Direnci

Sürücüler (hız kontrol cihazları ) ile kontrol edilen AC ve DC elektrik motorlarının kısa sürede durmasını, hızının düşürülmesini ya da kontrol edilmesini sağlamak için “invertör frenleme dirençleri” kullanılır.

Enerjisi kesilen motor durması istense de, o anda sahip olduğu kinetik enerji sayesinde bir süre daha dönmeye devam eder. Rotor dönmeye devam ettiği için motor, bir jeneratör gibi çalışıp sürücüyü geri besler.

Bu regeneratif çalışma evresinin kısa tutulması ve ters yönde üretilen bu enerjinin ısıya dönüştürülmesi için, invertör bu enerjiyi DC’ ye çevirip, “frenleme Direnci” terminallerine bağlı olan, uygun güç ve ohmajdaki frenleme direncine aktarır.


Kullanıldığı Uygulamalar

İnvertör Frenleme Dirençleri sürücülü motor uygulamalarının çoğunda kullanılır. Asansörlerde, Vinçlerde, bir çok sektörde kullanılan makine, pres gibi uygulamalarda, bazı otomatik kapı uygulamalarında, konveyör, yük arabaları ve yürüyen merdiven uygulamalarında, kablo, tel ve bazı tekstil fabrikalarının makaralama sistemlerinde, maden ocaklarında; karıştırma, taş kırma ve tambur uygulamalarında, bazı hibrit otomobillerde ve rüzgar türbinlerinde genel olarak frenleme direnci kullanılır.

Direncin Güç ve Ohmaj Değerinin Tespiti

Frenleme direncinin ohmajı, kullanılan sürücüye göre farklılık gösterir. Bu değeri sürücü üreticisi tespit edebilir. Sürücü kullanma kılavuzlarında bu değer verilir. Eğer bu değer Rmin ve Rmax şeklinde verilirse, ohmajı Rmin değerine yakın ve Rmin değerinden küçük olmayacak şekilde seçilmelidir. Rmax değerine yaklaştıkça frenleme süresi uzar.

Direncin gücünün tespiti, sürücünün bağlı olduğu motorun kullanıldığı uygulamaya göre yapılır. Burada bu tespit özel mühendislik hesapları kullanılarak yapılabileceği gibi, pratik olarak sık kullanılan uygulamalar için firmamızın tecrübesine dayanarak tespit edilen oranlarla da yapılabilir. Mesela bazı durumlarda direnç gücü motor gücüne eşit seçilebileceği gibi, motor gücünün 10 da 1i kadar dahi seçilebilmektedir.

DC Dinamik Fren / Rejenerasyon

Ac motor tek başına elektrik üretemez çünkü yapısı gereği DC bara oluşturduklarından şebeke gerilimin üzerinde bir voltaj barındırırlar örnek olarak 380V şebeke gerilimin olduğu şebekede 500V a yakın bir DC voltaj görülür dolayısıyla AC motor içerisindeki elektrikle sürücüdeki Kondansator grubunun elektriği birleşince ortaya elektrik üreten bir jenerator çıkar.Kısacası Kinetik enerjiyi ısı enerjisine çeviren sisteme rejenaratif bu işlemi yapan elektronik elemana ise frenleme direnci ya da rejenaratif direnc denir.

Enerjisi kesilen motor durması istense de, o anda sahip olduğu enerji sayesinde bir süre daha dönmeye devam eder. Rotor dönmeye devam ettiği için motor bir jeneratör gibi çalışıp şebekeyi besler.

Bu jeneratif çalışma evresinin kısa tutulması ve ters yönde üretilen bu enerjinin ısıya dönüştürülmesi için, invertör bu enerjiyi DC’ çevirip,“frenleme Direnci” terminallerine bağlı olan, uygun güç ve omajdaki frenleme direncine aktarır.

Burada dikkat edilmesi gereken iki önemli husus vardır.Frenleme direncinin omajı, invertörün kataloğunda verilen değerden kesinlikle az olmamalıdır.Eğer katalog değerinden fazla olursa frenleme süresi uzar. Frenleme direncinin gücü ise motorun kullanıldığı uygulamaya göre değişebilir. Ancak bir motor kendi gücünden daha fazla enerji üretemeyeceğinden, direncin gücünün de en fazla motor gücüne eşit olması gerekir.

Met Vinç Referanslar
Met Vinç Referanslar
Met Vinç Referanslar
Met Vinç Referanslar
Met Vinç Referanslar
Met Vinç Referanslar